CSDDD: zo neem jij verantwoordelijkheid in je Keten

Op 24 april 2024 werd de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) - ook bekend als de Europese ketenzorgplichtwet - goedgekeurd in het Europees Parlement. Maar wat betekent dit precies? En hoe kun jij als bedrijf direct actie ondernemen?

Alles wat je moet weten over de CSDDD

De CSDDD legt verplichtingen op aan bedrijven om hun negatieve impact op mensenrechten en het milieu te vermijden, te stoppen of te minimaliseren. Dit omvat het tegengaan van praktijken zoals slavernij, kinderarbeid, arbeidsuitbuiting, biodiversiteitsverlies en watervervuiling. Overtreders kunnen rekenen op sancties, waaronder boetes tot 5% van hun wereldwijde netto-omzet. Hoewel de wet van toepassing is op bedrijven met meer dan 1000 medewerkers en een omzet van €450 miljoen - wat neerkomt op ongeveer 450 bedrijven in Nederland - zullen ook kleinere bedrijven de gevolgen ervaren. Dit komt doordat grote bedrijven vaak informatie nodig hebben van hun toeleveranciers om de risico's in hun keten in kaart te brengen.

Dat de CSDDD zou worden aangenomen was niet altijd vanzelfsprekend. Langdurige onderhandelingen en aanzienlijke concessies waren nodig voordat de Europese Raad op 15 maart instemde met de richtlijn. Ondanks aanvankelijke weerstand van bepaalde lidstaten, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, werd het voorstel aangepast en uiteindelijk met een overweldigende meerderheid van stemmen goedgekeurd door het Europees Parlement.

Na formele goedkeuring door de Raad treedt de richtlijn binnen twintig dagen in werking. Lidstaten hebben vervolgens twee jaar de tijd om de regels om te zetten in hun nationale wetgeving. De implementatie zal geleidelijk plaatsvinden, met verschillende deadlines afhankelijk van de omvang van de bedrijven.

Aan de slag met ketenverantwoordelijkheid

Dat je moet zakendoen met respect voor mens en milieu is internationaal vastgelegd in de OESO-Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Of je nu wel of niet onder de CSDDD valt, het is essentieel dat bedrijven mvo-risico's in hun toeleveringsketen identificeren, voorkomen en verminderen. Dit wordt ook wel due diligence of ‘mvo-risicomanagement’ genoemd.

Om te voldoen aan de aankomende wetgeving ga je aan de slag met de 6 stappen van due diligence. Dit betekent dat je start met het integreren van mvo in je hele organisatie: je managementsystemen, beleid en procedures. En dat is niet eenvouding. Daarom hebben wij op onze website meerdere tools om direct actie te ondernemen. Bekijk ze hieronder!

Zo kun je aan de slag

Je kan direct actie ondernemen door middel van onderstaande stappen. Wil je graag nog even rustig meer informatie lezen? Lees eerst hoe je het beste kunt beginnen.

1 .

Vul de MVO Risico Checker in

Doe kosteloos deze korte check en ontdek welke internationale mvo-risico's je loopt met jouw handelsactiviteiten én wat je kunt doen om die risico's te beperken.

Doe de MVO Risico Checker
2 .

Prioriteer jouw risico’s

Beantwoord 17 vragen over mvo risico's in jouw toeleveringsketens, en ontdek met welke keten (of welk deel van je keten) je het beste kunt beginnen om mvo-risico’s aan te pakken.

Doe de prioriteitencheck
3 .

Werk aan due diligence

In ons stappenplan hebben we op een rij gezet hoe je due diligence aanpakt. Het doel: je interne beleid en procedures zo aanpassen dat je zaken gaat doen met respect voor mens en milieu.

Download het stappenplan
4 .

Houd je voortgang bij met de checklist

Gebruik deze interactieve checklist om je invloed in je toeleveringsketen te vergroten. Leer gerichter actie te ondernemen om de MVO-prestaties van je leveranciers te beïnvloeden.

gebruik de checklist

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de CSDDD?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar een mailtje in je inbox met alles rondom IMVO, inclusief updates over due diligence wetgeving, best practices van ondernemers, handige tools en inspirerende events!

Nieuwsbrief


Meer artikelen

Webinar opname: Het gebruik van de MVO Risico Checker in de context van de Europese HREDD Wetgeving

We hebben onlangs een webinar georganiseerd om dieper in te gaan op de MVO Risico Checker. Tijdens dit webinar hebben we de nieuwe functies van de MVO Risico Checker besproken én hoe de tool je kan helpen bij de voorbereiding op wetgeving zoals CSDDD. Hieronder kun je het webinar terugkijken.

Lees meer

CSRD

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat bedrijven met 250 of meer medewerkers vanaf 2024 verplicht zijn te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De MVO Risico Checker is hierbij een bruikbare tool.

Lees meer

Europese ontbossingswetgeving op komst

Of je nu koffiebonen, soja of cacao inkoopt, de kans bestaat dat de productie hiervan met ontbossing tot stand is gekomen.

Lees meer

Cookie consent

Please choose which cookies you want to consent to.