Disclaimer

De MVO Risico Checker is ontwikkeld door MVO Nederland en Concept 7 (een Nederlands strategisch digitaal bureau) en is ontwikkeld in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Duitse Ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat wordt vergezeld door het Zwitserse Staatssecretariaat voor Economische Zaken, en wordt gefinancierd door deze drie partijen. De onderliggende database wordt samengesteld door MVO Nederland en het Duitse bureau UPJ, d.w.z. het "Network for Corporate Responsibility and Social Engagement". De MVO Risico Check is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. De Duitse versie van de MVO Risico Check wordt gefinancierd door het Duitse Ministerie voor Economische Ontwikkeling (via de Duitse Helpdesk voor bedrijven en mensenrechten bij het Agentschap voor Economische Ontwikkeling) en het Zwitserse Staatssecretariaat voor Economische Zaken. De 6 hierboven genoemde organisaties worden hierna samen de projectpartners genoemd.   

MVO Nederland is de wettelijke eigenaar van de MVO Risico Checker en is samen met UPJ als enige verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van gegevens onder de voorwaarden zoals hier vermeld. Lees meer over het verzamelen en verwerken van gegevens in de privacyverklaring. 

De MVO Risico Checker maakt gebruik van de meest actuele externe bronnen over MVO-risico's in internationale handel die als betrouwbaar worden beschouwd. Op dit moment zijn er 3644 bronnen verwerkt die zijn vertaald naar 5616 verschillende risico's en 670 adviezen voor landen en producten/diensten.     

De risico's en adviezen in de MVO Risico Checker zijn gebaseerd op openbare online bronnen en sluiten aan bij de thema's uit de OESO Richtlijnen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. In de MVO Risico Checker worden waar mogelijk genderneutrale beschrijvingen gebruikt bij het beschrijven van risico's. Als risico's niet van toepassing zijn op zowel mannen als vrouwen, worden genderspecifieke termen gebruikt. 

De risico's, geïdentificeerd door de MVO Risico Checker, en de informatie beschreven en opgenomen in de (onderliggende) database, zijn samengesteld uit openbare online bronnen, die zijn onderworpen aan een betrouwbaarheidscontrole op basis van een betrouwbaarheidsschema voordat ze worden gebruikt. Noch de informatie in de openbare online bronnen, noch de betrouwbaarheid van deze bronnen worden gegarandeerd door MVO Nederland of UPJ of hun vertegenwoordigers. MVO Nederland, als eigenaar van de tool, besteedt de grootst mogelijke zorg (samen met UPJ) om de betrouwbaarheid van de gebruikte openbare bronnen te verifiëren en mag daarop vertrouwen bij het gebruiken en verwerken van die informatie voor de MVO Risico Checker. MVO Nederland of UPJ of hun vertegenwoordigers waarborgen of vertegenwoordigen echter niet de juistheid, nauwkeurigheid, actualiteit en volledigheid van de verwerkte informatie of formulering van de gebruikte risico's. De database wordt voortdurend aangevuld en bijgewerkt. Heb je vragen of feedback over de MVO Risico Checker, of ken je bronnen (websites, rapporten) die interessant of noodzakelijk zijn om op te nemen in onze database, laat het ons dan weten via csrriskcheck@mvonederland.nl. De methode die wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van bronnen te controleren, kan via hetzelfde e-mailadres worden opgevraagd.   

Van alle bedrijven en organisaties wordt verwacht dat zij zich aan de lokale wet- en regelgeving houden van het land waar de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Als lokale wetgeving afwezig of ontoereikend is, of niet wordt gehandhaafd, zijn internationale richtlijnen, zoals OESO Richtlijnen en de ILO-conventies, bepalend en maatgevend. Dit betekent dat er ondanks het al aanwezig zijn van wetgeving op MVO-thema's in een bepaald land (zoals het strafbaar zijn van milieudelicten of een verbod op kinderarbeid) er toch MVO-risico's kunnen voorkomen. De MVO Risico Checker biedt bovendien geen informatie over de aan- of afwezigheid van lokale wet- en regelgeving, tenzij hierdoor specifieke MVO-risico's ontstaan (bijv. wetgeving die discriminatie faciliteert, of die vakbonden verbiedt). De beschikbaarheid van relevante informatie over MVO-kwesties hangt daarnaast sterk af van de lokale context van een respectief land. 

De landen- en gebiedenlijst die gehanteerd wordt in de MVO Risico Checker is de  ISO 3166 standaard, deze is gebaseerd op officiële lijst met landnamen zoals die door de United Nations Statistics Division is vastgesteld. Voor de wereldkaart is gebruik gemaakt van Google Maps, dit betekent dat landsgrenzen en landennamen die op deze kaart worden vermeld niet onder de verantwoordelijkheid van MVO Nederland vallen en kunnen veranderen als gevolg van internationale grensgeschillen. Voor de productclassificatie in de tool is gekozen voor de SITC codering, eveneens vastgesteld door de United Nations Statistics Division. De productlijst is aangevuld met diensten, die zijn afgeleid uit het UN ISIC systeem (in Nederland beter bekend als de SBI indeling). 

Informatie over mvo-risico's is (nog) niet voor alle landen en producten beschikbaar, maar dit betekent niet dat er geen mvo-risico's aanwezig zijn of zullen optreden. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een geschikte bron om een bepaald risico te beschrijven nog niet is gevonden of geïdentificeerd. Daarnaast doet MVO Nederland geen uitspraak over de ernst van het geïdentificeerde risico, noch over de kans dat het zich voordoet in relatie tot een specifieke bedrijfsactiviteit. Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor 1) de interpretatie van de ernst van risico's in relatie tot de activiteiten van je bedrijf; en 2) het formuleren en implementeren van passende maatregelen om deze risico's te verminderen of te mitigeren. De informatie uit de MVO Risico Checker en de bijbehorende database, de resultaten van het gebruik en alle andere communicatie is van algemene aard en kan niet worden beschouwd als een vervanging van juridisch of ander advies, en kan niet worden gekwalificeerd als een mening over bepaalde risico's met betrekking tot de gebruiker van de MVO Risico Checker.  

Het uitvoeren van de MVO Risico Checker is vrijwillig en heeft geen juridische gevolgen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van overheidssubsidies. De projectpartners of hun vertegenwoordigers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de MVO Risico Checker, noch voor het eventueel niet goed functioneren van de MVO Risico Checker.  

De MVO Risico Checker en de bijbehorende database mogen niet worden gebruikt voor commerciële activiteiten, en geautomatiseerde systemen of software zijn niet bevoegd of toegestaan om gegevens te onttrekken uit de MVO Risico Checker of de bijbehorende websites, om de MVO Risico Checker beschikbaar te maken voor commerciële doeleinden. Je mag geen inhoud van de MVO Risico Checker of de aangewezen websites gebruiken zonder onze toestemming door deze te schrapen, scannen, screenshotten, kopiëren, archiveren of opslaan. 

Mocht je informatie uit de MVO Risico Check gebruiken, bijvoorbeeld in een jaarverslag, neem dan MVO Nederland op in uw referenties. 

Copyright © MVO Nederland 2024 

Cookie consent

Please choose which cookies you want to consent to.